Viner och ReceptHär kommer vi skriva lite om goda viner och matrecept!

Recept:

Först ut inför sommarens grillstunder är en fiskssås som passar mycket bra till grillad lax:

Finhacka en lök och bryn den i smör. Häll på vitt vin, några matskedar i första omgången, samt fiskbuljong (en tärning eller lite flytande) och låt sjuda ett par minuter. Häll på grädde och låt sjuda. Tillsätt lite salt, vitpeppar samt mer vin om så önskas. Låt små sjuda i ca 20 minuter. Mums!

Souvas

Köp renskav samt souvasskav och blanda detta. Stek i smör. Salta och tillsätt grovmalen svartpeppar och mycket timjan. Häll i i skogschampinjoner samt grovhackad lök (rikligt med svamp samt lök). Tillsätt grädde. Smaka av med med timjan och peppar och låt koka upp! Mums!

Kött och viltsås

Finhacka en liten lök och glancera den i smör i pannan. Tillsätt grädde och en mesostskiva. Obs! Tillsätt ost i omgångar. Spetsa med konjak. Smaka av och tillsätt konjak samt ost efter eget tycke. Salt och lite peppar balanserar smaken. Otroligt god sås!

Laxgratäng

Salta en laxfilé och sätt rikligt med citronsaft på den. Lägg ett lager med ingefära på filén och tillsätt Thai-sås (söt/sur) på fisken. Avsluta med krossade tomater (ca 1-2 cm lager) samt hackad purjolök (rikligt). Skiva potatis för hand och lägg runt fisken i en ugnsform. Salta potatisen lätt. Sätt grädde i en kastrull och tillsätt lite krossade tomater, lite citronsaft, lite ingefära samt lite thai-sås. Lägg lite purjolök på potatisen och häll över såsen. Såsen ska vara i nivå med potatis och fisk. Sätt i ugn på 200-225 grader. Sänk temperaturen till 175 på slutet. Känn på potatisen när det är färdigt! Mums!

Lågtempererad lax i ugn

Salta lätt (upptinade/färska) laxfiléer med skinnet kvar! Hetta upp en stekpanna med smör och låt smöret bli riktigt varmt! Smöra lätt en ugnsform. Stek snabbt filéerna med fisksidan ner så de får en fin brun färg. Placera dem sedan på ugssformen med skinnsidan neråt. Temperaturen i ugnen ska bara vara ca 100-120 grader, när de bubblar ut vitt på sidan av filén efter ca 15-20 minuter är filéerna klara. Servera gärna med kokt potatis med fisksåsen ovan.

Potatistältkåtor

Potatis kan tillagas enligt Tomas eget recept som tältkåtor. Köp bakpotatis, skär dem som tältkåtor men låt en liten bit av skalet vara kvar på toppen. Börja med att skära av potatisen så potatisen kan stå av sig själv. Skär sedan sidorna så att den formen av en tältkåta, ca 5-6 sidor blir bra. Ställ potatisen på toppen och skär mycket försiktigt fyra skåror in i potatisen. Håll potatisen över en ugnsform och håll upp varje flik, häll nu olja i varje flik och snåla ej med oljan. Ställ sedan potatisen på den lilla pöl av olja som bildas. Upprepa detta för antalet potatisar du vill tillaga. Hetta upp ugnen till ca 230-240 grader men sänk tempen ner till ca 200 grader när de fått färg, ta up potatisen ofta och häll olja över dem. I slutet sänk tempen när du stuckit i dem till ca 120 grader. Ställ ihop potatisarna och hyvla Västerbottensost över dem. Låt osten drapera dem, färdigt!

Fläskfilé gryta

Kan också tillagas utomhus. Börja med att skiva fläskfilén i 1 cm smala skivor. Bryn dem i en stekpanna, krydda med salt och Allroundkrydda (helst). Under tiden kokar du potatis som du också skivat. Gör det detta utomhus ska potatisen vara mer än halvfärdig när du packar ner den. Fräs mycket lök och champinjoner. Blanda detta i en panna eller på Murrikkan, häll i grädde och krydda med salt och allroundkrydda. Något stänk av soya är bra för färgen. En köttbuljongtärning brukar också vara bra. Låt detta grädda ihop sig, grymt gott både inom- som utomhus.

Viner på flaska:

– Fetzers röda viner är mycket trevliga viner, ligger bra i pris också!

– Peter Lehman, Australiskt viner är helt fantastiska viner. De ligger något högre i pris men är välsmakande och goda viner som passar såväl sällskap som olika typer av lite kraftigare maträtter.

Lådviner:

– Agramont Crianza är kanske bolaget mest prisvärda lådvin. Lagrat ett år på ekfat och är ett fantastiskt vin för att vara ett lådvin!

– Concha y Toro är också ett mycket fint lådvin.

– Italienska lådviner av Primitivo och Sangiovese brukar också hålla bra klass.

Bookmark and Share